Bahan-Bahan:
8 kilo ketam segar 30 gm ubi kentang10 gm bawang merah10 gm cili padi5 gm bawang putih5 gm halia5 gm kunyit hidup
5 gm buah keras2 biji asam limau(ambil air)1 biji kelapa(ambil santan)2 batang serai1 helai daun kunyit2 sudu minyak masak
Cara:
Halia,bawang putih,serai & bawang merah ditumbuk,perap dgn ketam yg telah dibahagikan kpd 2 bhgn.Rebus ketam separuh masak.Cili padi,buah keras, serai,bawang merah & bawang putih ditumbuk.Tumiskan bahan2 tadi hingga terbit baunya.Masukkan perahan air limau serta santan & garam secukup rasa.Ketam yang direbus tadi dimasukkan ke dlm kuah berserta ubi kentang. Masukkan daun kunyit,kacau hingga masak.
P/s:- Sesaper yang xkuat makan podeh (pedas), baik jgn try resepi nie..
No comments:
Post a Comment